Türk Sinemasında İlkler

0
2378

İlk Sinema Gösterimi: Yıldız Sarayı

İlk sinema gösterimi 1896 yılında padişah ve ailesine Yıldız sarayında gösterilmiştir.

137495

İlk Sinema Salonu: Cinema Pathe 

Sürekli film gösterilen ilk salon Beyoğlu’nda Sigmund Weinberg tarafından1908 yılında Cinema Pathe  adıyla açıldı 

4-sinema-pathe

İlk Türk Filmi: Ayastefanos’daki Rus Abidesinin Yıkılışı (1914)

İlk Türk filmi 1914 yılında çekilen yönetmenliğini Fuat Uzkınay’ın yaptığı “Ayastefanos’daki Rus Abidesinin Yıkılışı” adlı filmdir. Ancak filmin herhangi bir kopyası yoktur.  

03(16)

Yurt Dışına Satılan İlk Türk Filmi: Binnaz

 ‘Binnaz’ 1919 yılında Ahmet Fehim Efendi tarafından çekilmiştir.

Binnaz

İlk Sansüre Uğrayan Türk Filmi: Mürebbiye

Bir Fransız kızın ahlaksızca gösterildiği ve Fransız kadınların kötü gösterildiği düşüncesiyle ‘Mürebbiye ‘ filmi sansür edilmiştir. İlk sansür yasası  İtalya ‘da kiMussolini dönemine ait olan sansür yasasıdır.

murebbiye-filmi

İlk Film Festivali: Yerli Film Yapanlar Cemiyeti

İlk film festivali “Yerli Film Yapanlar Cemiyeti” tarafından düzenlendi. “Unutulan Sır” adlı film en iyi film seçildi. (En iyi kadın oyuncu Nevin Aypar, en iyi erkek oyuncu Kadri Erdoğan, 1948).13-unutulan-sir-film

Yasaklanan İlk Film: Aşık Veysel’in Hayatı

Metin Erksan’ın “Aşık Veysel’in Hayatı” adlı filmi Sansür Kurulu tarafından yasaklanan ilk film oldu.karanlikdunya_afis

İlk komedi filmi: Bican Efendi Vekilharç (1921)

Şadi Fikret Karagözoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği, Şehper Karagözoğlu ile Vasfi Rıza Zobu’nun başrollerini üstlendiği film, sinemamızın ilk güldürü denemesiydi. İzleyicinin oldukça beğendiği film ‘Bican Efendi Mektep Hocası’ ve ‘Bican Efendi’nin Rüyası’ adlarıyla seri haline getirildi.

2246_2

İlk sesli filmi: İstanbul Sokakları’nda (1931)

Muhsin Ertuğrul tarafından çekilen film, iki kardeşin aynı kadına aşık olması üzerine hayatlarının mahvolmasını konu alıyordu. Bedia Muvahhit, Hazım Körmükçü ve Talat Artemel’in rol aldığı ‘İstanbul Sokakları’nda’ abartılı ve absürd konusuna rağmen gerek dönemine göre yüksek maliyeti, gerek ilk sesli film olması nedeniyle, sinema tarihimizde önemli bir yer edindi.

istanbul-sokaklari-nda-1931-filminin-afisi-78

İlk korku filmi: Çığlık (1949)

Türk sinemasında ilk korku filmi denemesi, Aydın Arakon’un yönettiği, Muzaffer Tema ile Emine Engin’in başrollerinde yer aldığı ‘Çığlık’tı. Filmde, bir doktor fırtınalı bir gecede, bir köşke sığınmak zorunda kalır. Köşkte miras meselesi nedeniyle dayısı tarafından delirtilmiş bir kızla karşılaşır. Doktor, bu karanlık ve deli kızın çığlıklarıyla inleyen köşkte birileri tarafından öldürülmeye çalışılır.

2729_3

İlk renkli film: Halıcı Kız (1953)

‘Halıcı Kız’, ilk renkli film olmasının yanı sıra, 20 yılı aşkın süre Türk sinemasında tekel oluşturan, Muhsin Ertuğrul’un son filmi olması nedeniyle de oldukça önemlidir. Suna Pekuysal, Sadri Alışık, Şükran Güngör, Münir Özkul’un rol aldığı film, patronunun oğlunun tecavüzüne uğrayan halı dokuma tezgâhında çalışan ‘Güllü’nün dramını hikâye ediniyor.

23

Uluslararası Ödül Alan İlk Film: Susuz Yaz(1963)

Metin Erksan’ın yönettiği ‘Susuz Yaz’, dönemin sansür kurulunca başakların cılız gösterilmesinin devleti küçük düşürdüğü gerekçeyle yasaklandı. Filmin başrol oyuncusu Ulvi Doğan tarafından kopyalarından birinin yurt dışına kaçırıldığı film, katıldığı Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Ayı Ödülü’nü kazanarak Türk sinemasına ilk uluslararası ödülü getirdi. Doğan’a başrollerde bu filmle oyunculuğa başlayan Hülya Koçyiğit, Erol Taş ve Yavuz Yalınkılınç eşlik etti.

susuz-yaz-tek-parca-1080p-izle

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER